| Forum Anasayfa ~ Gündem ~ hıdırellez |
| Yazar |
Mesaj |
| sinan |
 6 May 2008 19:59
 hıdırellez |
|
|
Site Admin
|
vikipedi yazmış: 6 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 6 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını gösteriyor.
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı'nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.
istanbulda iken ilkokul dönemlerinde filan biz de kendi mahallemizde sokaklarda bir nevi kutlama yapardık. eminim bir çoğunuz da yapmıştır ve yapmaya devam ediyordur. çok güzel bir olay.
bu güne özel, sezen aksu'dan gelsin :)
----
Bahar oldu aman
Al kese astım gül dalına
Adadım yarin adına
İki göz oda
Dağ yeşil, dallar yeşil
Uyandılar bayrama
Her gönül şen
Bir benim bahtım kara
Kokuyor buram buram
Fulyalar vakit tamam
Bir bana uğramadı
Bu bahar bayram
Ağlama hıdrellez
Ağlama be bana
Acı ektim yerine
Aşk yeşerecek
Başka bahara
Ne yolu var ne izi
Tanıdık değil yüzü
Dileğim Allah'tan
Aşk sözün özü
Sevdiğim yok eşim yok
Ağardı bir gün daha
Ey benim şans yıldızım
Gülümse bana
----
mutlaka dinleyin :) |
| |
|
| |
 |
| TOPRAK |
 6 May 2008 20:04
 Re: hıdırellez |
|
|

Yönetici
|
|
dün gece taşlarla dileğimi çizip bir gülün altına koydum..,inanış işte ama çok güzell... |
| |
|
| |
 |
| efsundeniz |
 6 May 2008 20:12
|
|

Forum Demirbaşı
Meslek: Müzik
|
|
bugünün benim için başka bir anlamı daha var ve birçok insan için.. ama yinede herkesin hıdırellezini kutlar dileklerinin kabul olmasını dilerim |
| |
|
| |
|
| akasa |
 6 May 2008 20:47
|
|

Forum Demirbaşı
Meslek: Öğrenci
|
ya dün çarşıdaydım bi kaç kişi gördüm ateşin üstünden atlıyolarda eve erken gitseydik bende bizim mahalledeki arkadaşlara katılcaktım.. |
| |
|
| |
 |
| umuts |
 7 May 2008 00:09
|
|

Site Ahalisi
|
|
ben yeni gördüm bu başlığı, ilk gençlik zamanlarını atlattıktan sonra böyle günlere vakit azalıyor sanırım,denizZ ikimizin yerine çakıltaşlarından dilek çizip suya atmış..umarm herkesin dileği kabul olur. |
| |
|
| |
 |
| sinan |
 7 May 2008 00:14
|
|
Site Admin
|
|
um.güzel şeyler çıkmış. ben bayadır bişey yapmıyorum. eskiden de yaptığımız da zaten ateşin üstünden atlamaktan ibaretti :) |
| |
|
| |
 |
| umuts |
 7 May 2008 00:23
|
|

Site Ahalisi
|
bizde hep ateşten atlardık, çakıl taşlarını denizZ'den öğrendim..konuyla alakası yok ama sinan abi avatarın bir süre baktıktan sonra beyin hücrelerimi iptal ediyor,sigatayı bıraktım ama eski günleri aklıma getiriyor |
| |
|
| |
 |
| sinan |
 7 May 2008 00:29
|
|
Site Admin
|
|
aman he :)) sigara kullanmıyorum ben. avatarın ilk eklendiğinde bir anlamı vardı. pek avatar değiştirme alışkanlığım bulunmadığından öyle kaldı bikaç aydır :)) ama yanmaz bu çakmak bak peşinen söyleyeyim :) |
| |
|
| |
 |
| umuts |
 7 May 2008 00:38
|
|

Site Ahalisi
|
yanmaması işime gelir eğer sigara içiyor olsaydım ve bu resme baksaydım en fazla 5 dk kesin kafayı yerdim ) ( ben çıktım iyi geceler sinan abi ) |
| |
|
| |
 |
| uyumsuzfani |
 7 May 2008 11:04
|
|

Site Ahalisi
|
|
benim hiç hıdırellez anım yok malesef bir kere sadece gül ağacına dilek asmıştım oda halen gerçekleşmedi:)2 yıl oldu halen bir umut var içimde;) ama hıdırellez bencede herkesin yaşaması gereken bir gün hernekdar ben yaşamasamda sizler burda anlatırken gülümseyerek okudum:)ben hıdırellez olduğunu bilmiyordum o yüzden bu sene dilek tutmadım |
| |
|
| |
 |