| Forum Anasayfa ~ Kültür - Sanat ~ Yılmaz Erdoğan |
| Yazar |
Mesaj |
| denizZ |
 28 May 2008 12:54
 Yılmaz Erdoğan |
|
|

Site Ahalisi
|
Tiyatro, dizi ve film senaryosu, dans gösterisi, hikâye ve şiir yazarı olan Yılmaz Erdoğan, 1967 yılında “her şeyin bittiği yerde başlayan şehir” olarak tarif ettiği Hakkari'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’ni kazandı fakat ağır basan tiyatro tutkusu eğitimini yarıda bırakmasına neden oldu. Tiyatroya 1987 yılında Ferhan Şensoy'un "Nöbetçi Tiyatrosu"nda amatör yazar ve oyuncu olarak başladı. Ardından da Levent Kırca'nın "Olacak O Kadar" adlı televizyon programında başyazar olarak görev yaptı.
TRT'de yayınlanan "Umut Taksi" adlı diziyi yazıp bu dizide oyuncu olarak rol alan Erdoğan, daha sonra Türkiye'nin en büyük oyuncu kadrosuna sahip olan "Gereği Düşünüldü" isimli oyunu yazdı. Türk sanatseverler tarafından çok beğenilen oyun dört yıl kapalı gişe oynadı. Bu oyundan sonra tiyatro çalışmalarına Yasemin Yalçın Tiyatrosu'nda başlayan sanatçı, "Haşlama Taşlama" ve yine bu tiyatroda 5 yıl sahnelenen "Kadınlık Bizde Kalsın" adlı oyunları yazdı.
Yılmaz Erdoğan tiyatro yaşamına bundan sonra ortağı Necati Akpınar ile birlikte kurduğu Beşiktaş Kültür Merkezi'nde devam etti. Burada yine başrollerini Demet Akbağ ile paylaştığı "Bir Demet Tiyatro" adlı diziyi yazdı. Dizide “Mükremin Abi” tiplemesiyle de izleyenlerin beğenisini topladı. Yine kendisinin yazdığı "Otogargara" adlı oyun “Gereği Düşünüldü” adlı oyun gibi tiyatro severlerin yoğun ilgisiyle dört yıl kapalı gişe oynadı. Bu arada sanatçının kendisinin yazıp oynadığı tek kişilik "Cebimdeki Kelimeler" adlı oyunu Beşiktaş Kültür Merkezi'nde sahnelendi.
Oyun yazarlığının yanı sıra şair yönüyle de bilinen Erdoğan, "Kayıp Kentin Yakışıklısı” adlı ilk şiir kasetini müzikseverlerin beğenisine sundu. Bu albüm; Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı 17 şiirden ve bu şiirlere eşlik eden Metin Kalender, Nizamettin Ariç ve Ali Aykaç'ın bestelediği ezgilerden oluşuyor. Şair'in albümdeki şiirleri aşkı, sevdayı, korkuyu ve çocukluğunu geride bırakışını anlatıyor. Ayrıca sanatçının albümündeki şiirlere Türk Sanat Müziği'nden örnekler, türküler, etnik müzikler gibi geniş bir müzik yelpazesi eşlik ediyor ve albümde sanatçının kendi sesinden kısa bir türkü de bulunuyor.
Hem yazıp hem oynayıp hem de yönettiği Vizontele isimli filmi çekmiştir. Bu film çok büyük bir gişe yaparak en çok seyredilen film ünvanını ele geçirmiştir.Ancak daha sonra bu unvanı kaybetmiştir. Filmin çok beğenilmesi üzerine Vizontele:Tuuba ismiyle ikicisi de çekilmiştir. Son olarak da Organize İşler adında bir sinema filmi çekmiştir. Hatırla Sevgili dizisinde oynayan Defne rolüyle tanıdığımız Belçim Bilgin Erdoğan'la evlidir.
(www.yılmazerdoğan.com, tr.wikipedia.org) |
| |
|
| |
|
| MeLL |
 28 May 2008 16:26
 Re: Yılmaz Erdoğan |
|
|

Aktif Üye
Meslek: Öğrenci
|
|
Yılmaz Erdoğan'ın oyunculuğuna şairliğine herşeyine bayılırım.. Çok kaliteli bir sanatçı her yönüyle.. Yaptığı her işi hakkını en iyi şekilde vererek yapıyor.. O'nun "Sana Bakmak" şiirinin güzelliğini,,bendeki etkisini anlatamam..! |
| |
|
| |
|
| denizZ |
 28 May 2008 16:32
|
|

Site Ahalisi
|
SANA BAKMAK
her şey yapılabilir
bir beyaz kağıtla
uçak örneğin uçurtma mesela
altına konulabilir
bir ayağı ötekinden kısa olduğu için
sallanan bir masanın
veya şiir yazılabilir
süresi ötekilerden kısa
bir ömür üzerine.
bir beyaz kağıda
her şey yazılabilir
senin dışında
güzelliğine benzetme bulmak zor
sen iyisi mi sana benzemeye çalışan
her şeyden
bir gülden bir ilk bir sonbahardan sor
belki tabiattadır çaresi
senin bir çiçeğe bu kadar benzemenin
ve benim
bilinci nasırlı bir bahçıvan çaresizliğim
anlarım bitkiden filan
ama anlatamam
toprağın güneşle konuşmasını
sana çok benzeyen bir çiçek yoluyla
sen bana ışık ver yeter
bende filiz çok
köklerim içimde gizlidir
gelen giden açan soran bere budak yok
bir şiir istersin
“içinde benzetmeler olan”
kusura bakma sevgilim
heybemde sana benzeyecek kadar
güzel bir şey yok
uzun bir yoldan gelen
tedariksiz katıksız bir yolcuyum
yaralı yarasız sevdalardan geçtim
koynumda bir beyaz kağıt boşluğu
her şeyi anlattım
olan olmayan acıtan sancıtan
bilsem ki sana varmak içindi
bütün mola sancıları
bütün stabilize arkadaşlıklar
daha hızlı koşardım
severadım gelirdim
gözlerinin mercan maviliğine
sana bakmak
suya bakmaktır
sana bakmak
bir mucizeyi anlamaktır
sağa sola bakmadan yürüdüğüm yollar tanıktır
aşk sorgusunda şahanem
yalnız kelepçeler sanıktır
ne yazsam olmuyor
çünkü bilenler hatırlar
hem yapılmış hem yapma çiçek satanlar
bahçıvanlar değil tüccarlardır
sen öyle göz
sen öyle toprak ve güneş ortaklığı
sen teninde cennet kayganlığı iken
sana şiir yazmak ahmaklıktır
bir tek söz kalır
dişlerimin arasından
ben sana gülüm derim
gülün ömrü uzamaya başlar
verdiğim bütün sözler
sende kalsın isterim
ben sana gülüm derim
gül sana benzediği için ölümsüz
yazdığım bütün şiirler
sana başlayan bir kitap için önsöz
sana bakmak
bir beyaz kağıda bakmaktır
her şey olmaya hazır
sana bakmak
suya bakmaktır
gördüğün suretten utanmak
sana bakmak
bütün rastlantıları reddedip
bir mucizeyi anlamaktır
sana bakmak
Allah’a inanmaktır
Yılmaz Erdoğan
-gerçekten mükemmel bir şiir |
| |
|
| |
|
| umuts |
 28 May 2008 19:36
|
|

Site Ahalisi
|
|
benim için debu şiir çok önemli! vekıyıda köşede kalmış o kadar güzel şiirleri var ki...tam anlamı ile "adam" Yılmaz Erdoğan" çok seviyorum onu ve yapıtlarını. bir insanı aşkıda acıyıda sitemide isyanıda ancak yılmaz erdoğan kadar samimi anlatır! |
| |
|
| |
 |
| denizZ |
 28 May 2008 19:40
|
|

Site Ahalisi
|
|
evet çok haklısın umut. cebindeki kelimelerle o kadar güzel oynuyor, onları o kadar güzel bir araya getiriyor ki... hayran olmamak elde değil! çok yoğun bir kültür harmanına sahip, dopdolu bir insan. ve bunları işlemesini çok iyi biliyor! |
| |
|
| |
|
| uyumsuzfani |
 28 May 2008 20:54
|
|

Site Ahalisi
|
|
yazdığı oynadığı oyunlar herzaman gişede iş yapıyor ses getiriyor buda hiç yabana atılacak bişi değil demekki bu işi biliyor tartışmasız.... bir demet tiyatroyla hayatımı işgal etti ardından sen hiç ateş böceği gördünmüyle tiyatro aşığı oldum bir kez daha, haybeden gerçek üstü aşkla pes dedirtti sinemalarını,şiirlerini saymıyorum bile... bu akşamda "güzel hareketler bunlar " adlı tv proğramıyla yeniden ekranlarda heycanla bekliyorum bkm (mutfak) ailesini |
| |
|
| |
 |
| umuts |
 29 May 2008 11:33
|
|

Site Ahalisi
|
yaa ben izleyemiyorum onu, çok güel olduğundan eminim,siz bana anlatırsınız artık |
| |
|
| |
 |
| denizZ |
 29 May 2008 12:10
|
|

Site Ahalisi
|
ben izledim ve tam anlmıyla SÜPERDİ
çok iyi düşünülmüş bir yapım. tiyatronun, mizahın canılılığını gözler önüne seriyor. anlatma özürlüsüyüm ama seyredenler anlayacaktır
umut umarım senin de izleme fırsatın olur. zaten yazın mutlaka olacaktır. tam sana göre bir şey. seninle izlemek lazım, gülemkten kırılırız! |
| |
|
| |
|
| akasa |
 29 May 2008 12:21
|
|

Forum Demirbaşı
|